Na današnji dan

Túpac Amaru II. – revolucionar koji se izdavao za potomka vladara Inka – 1742.

Bio je indijansko-europskog podrijetla, a slijedio je tradiciju Inka.

Borac protiv španjolskih kolonijalista u Južnoj Americi Túpac Amaru II. rođen je 19. ožujka 1742. godine u peruanskoj pokrajini Tinta. Bio je indijansko-europskog podrijetla, pravo ime mu je glasilo José Gabriel Condorcanqui, a ime Túpac Amaru II. uzeo je jer je tvrdio da je potomakposljednjega vladara države Inka, Túpaca Amarua koji je živio oko 200 godina ranije (u 16. stoljeću).

Godine 1780. podigao je ustanak protiv španjolskih kolonijalnih vlastodržaca. Na početku ustanka zarobljen je i ubijen lokalni španjolski upravitelj Antonio de Arriaga, koji je imao funkciju corregidora (taj pojam označavao je španjolske pokrajinske upravitelje). Ustanak je uvelike bio uzrokovan eksploatacijom koju su španjolski kolonijalisti vršili nad lokalnim stanovništvom indijanskih korijena. Ustanak se brzo širio te su Túpacove snage zavladali velikim dijelom Perua.

Túpac je zarobljen u ožujku 1781. te je osuđen na stravičnu kaznu. Prije nego su ga smaknuli odrezan mu je jezik, a morao je svjedočiti smaknućima svoje supruge, sina, rođaka i suboraca. Smaknuli su ga četvorenjem, tako da su mu ruke i noge pojedinačno vezali za četiri konja tjerana u različitim smjerovima. Zatim su mu odsjekli glavu pa su nju i rasječene udove poslali u različite okolne krajeve na javno prikazivanje. Trup mu je spaljen na lomači.


Iako su ostali bez vođe pobunjenici su nastavili pružati otpor tako da su Španjolci ustanak uspjeli ugušiti tek 1783. godine.

piše: Dražen Krajcar

Komentari