Na današnji dan

Trojni savez Njemačke, Austro-Ugarske i Italije (1882.)

Dana 20. svibnja 1882. potpisan je ugovor o Trojnom savezu između Njemačkog Carstva, Austro-Ugarske i Kraljevine Italije. Taj je savez bio jedan od ključnih u razdoblju prije Prvog svjetskog rata, kada su se europske države podijelile na dva suprotstavljena tabora. Sporazum između Francuske, Ujedinjene Kraljevine i Ruskog Carstva formiran je znatno kasnije, tek 1907. godine, i to pod nazivom Antante. Trojni savez uvelike je bio plod vanjskopolitičkih aktivnosti Otta von Bismarcka, dugogodišnjeg njemačkog kancelara.

Ugovor o Trojnom savezu potpisan je u Beču, u zgradi austrougarskog ministarstva vanjskih poslova na Ballhausplatzu. U ime Njemačkog Carstva potpisao ga je princ Heinrich VII. Reuß zu Köstritz, tadašnji njemački veleposlanik u Beču i pripadnik ugledne njemačke obitelji Reuss.

Ta je obitelj bila specifična po tome što su u njoj svi muški članovi nosili osobno ime Heinrich, a ugledni veleposlanik bio je oženjen unukom nizozemskog kralja. U ime Kraljevine Italije ugovor o Trojnom savezu potpisao je veleposlanik Carlo Felice Nicolis, poznat i kao grof Robilant, a u ime Austro-Ugarske, kao domaćin, grof Gustav Kálnoky (tadašnji austro-ugarski ministar vanjskih poslova).

Komentari