Na današnji dan

Trijumfalni povratak generala MacArthura na Filipine (1944.)

Dana 20. listopada 1944. američki general Douglas MacArthur vratio se pobjednički na Filipine, koje je bio prisiljen napustiti u travnju 1942. zbog japanske invazije tijekom Drugog svjetskog rata. Uoči tog povlačenja s Filipina dao je izjavu “Vratit ću se” (engl. I shall return), koju je više puta ponavljao tijekom dvije i pol godine odsustva s tog otočja.

General MacArthur još je od 1936. godine imao i čin filipinskog feldmaršala, kao glavni američki vojni savjetnik filipinske vlade (Filipini su ranije bili kolonija Sjedinjenih Američkih Država, a u razdoblju uoči Drugog svjetskog rata još su uvijek uvelike ovisili o SAD-u). General MacArthur vratio se na Filipine nakon protjerivanja tamošnjih japanskih okupacijskih snaga. Iskrcao se na obali kod grada Paloa na filipinskom otoku Leyteu, oko 580 kilometara jugoistočno od Manile.

General je pješice iz broda došao po plitkoj vodi do plaže, što je obilno iskorišteno za američku propagandu. S njime je kroz plitku vodu hodao i tadašnji filipinski predsjednik Sergio Osmeña. Istog je dana general MacArthur na radiju dao izjavu “Filipinski narode, vratio sam se!” (engl. People of the Philippines, I have returned!).

Komentari