Na današnji dan

Tri nuklearne bombe pale na Španjolsku – 1966.


Nijedna bomba nije proizvela nuklearnu eksploziju, ali se iz dvije raspršio radioaktivni plutonij po području od 200 hektara.

Na današnji dan dogodio je jedan od najopasnijih nuklearnih incidenata u svjetskoj povijesti. Naime, iz američkog bombardera B-52 Stratosferska tvrđava ispale su 4 nuklearne hidrogenske bombe snage 70 kilotona (svaka snage kao 5 bačenih na Hirošimu). Od toga, tri su bombe pale na španjolsko tlo, pokraj gradića Palomaresa u južnoj Španjolskoj, a jedna je pala u Sredozemno more.

Srećom, nijedna bomba nije proizvela nuklearnu eksploziju, ali kod dvije koje su pale na tlo aktivirao se eksploziv koji inače služi za detoniranje nuklearnog dijela. Taj je eksploziv raspršio radioaktivni plutonij po području od 200 hektara. Treća bomba koja je pala na tlo uspjela je ostati neoštećena, a četvrtu su iz mora izvadili nakon duge potrage od dva i pol mjeseca, također u neoštećenom stanju.

Nesreća se dogodila kad se bombarder punio gorivom u zraku. Naime, na visini od 9145 metara, upravo kad su zrakoplovna cisterna KC-135 i bombarder bili u kontaktu, zrakoplovna je cisterna eksplodirala, a uništila je i bombarder, iz kojega su zatim ispale navedene četiri bombe.


Komentari