Na današnji dan

Tran Tu Binh – general i diplomat komunističkog Vijetnama (1967.)

Tran Tu Binh, vijetnamski revolucionar i general oružanih snaga Demokratske Republike Vijetnam, umro je 11. veljače 1967. godine. Poznat je i kao jedan od najistaknutijih vijetnamskih diplomata. Između ostalog, od 1959. do 1967. službovao je kao veleposlanik u Narodnoj Republici Kini.

Kao i mnogi drugi istaknuti revolucionari, Tran Tu Binhovo ime zapravo je pseudonim, te se može prevesti kao čovjek koji može umrijeti za mir. Binhovo pravo ime bilo je Pham Van Phu, a rođen je 1907. godine u katoličkom selu Tieu Dong, na delti Crvene Rijeke na sjeveru Vijetnama. Roditelji su mu bili prilično siromašni, no ipak su uspjeli uštedjeti dovoljno novca da ga upišu u sjemenište. Pokazao se kao vrlo uspješan, ali tvrdoglav učenik. Njegova buntovna narav dovela je do toga da se uključio u politički život države – pridružio se i istaknuo u prosvjedima protiv francuskih kolonijalnih vlasti, zbog čega je izbačen iz sjemeništa. Godine 1927. počeo je raditi na plantaži kaučuka daleko na jugu Vijetnama, čime je došao u sukob sa svojim roditeljima, koji su željeli da pronađe više intelektualno zanimanje i bliže svom rodnom kraju. Ova se odluka pokazala prekretnicom u Bihnovom životu – uskoro je došao u kontakt s komunističkim revolucionarima te postao član Komunističke partije Indokine. Bio je vrlo aktivan u prosvjedima protiv kolonijalnih vlasti i iskorištavanja radnika na plantažama, te je uhićen i osuđen na 10 godina zatvora. Ipak, 1936. je pušten na slobodu te brzo došao na visoke položaje u partiji.

Nakon Drugog svjetskog rata Binh je postao jedan od vođa ustanka u Hanoiju i okolnim pokrajinama (tzv. kolovoška revolucija), koji je na kraju rezultirao zbacivanjem kolonijalnih vlasti i uspostavom Demokratske Republike Vijetnam. Na Novu Godinu 1948. postao je jedan od prvih 11 generala Demokratske Republike Vijetnam. Služio je u raznim vojnim funkcijama tijekom Prvog indokineskog rata, a u vrijeme Vijetnamskog rata na osobni je zahtjev Ho Ši Mina prebačen u Ministarstvo vanjskih poslova gdje je, kao što smo spomenuli, službovao kao veleposlanik u Kini.

Tran Tu Binh umro je na današnji dan 1967. godine od posljedica hipertenzije, s navršenih 60 godina starosti. Za svoje je zasluge postumno nagrađen Zlatnom zvijezdom, najvišim odlikovanjem u Vijetnamu.


Komentari