Na današnji dan

Trajan – Rimsko Carstvo doseglo najveći opseg (53.)

Dana 18. rujna 53. rođen je rimski car Trajan za čijeg je vladanja Rimsko Carstvo doseglo najveći opseg u svojoj povijesti. Naime, prostiralo se od Velike Britanije do Perzijskog zaljeva, te od Sjeverne Afrike do Kaspijskog mora. Rođeno ime cara Trajana bilo je Marko Ulpije Trajan (lat. Marcus Ulpius Traianus).

Trajan je rođen na području današnje Španjolske, u gradu Italici u tadašnjoj rimskoj provinciji zvanoj Hispania Baetica. Zbog spomenutog mjesta rođenja ponekad ga se naziva prvim provincijskim carem Rimskog Carstva.

Na prijestolju je naslijedio svog poočima Nervu i vladao je od 98. do svoje smrti 117. godine. Svoju vlast temeljio je na vojnoj sili i osiguranju granica, osobito istočnih. U brojnim vojnim pohodima zauzeo je Daciju, Nabatejsko Carsvo u Arabiji, Armeniju te Mezopotamiju sve do Perzijskoga zaljeva. 

Suvremenici su ga slavili kao utemeljitelja zlatnog doba. Za njegova carevanja u Rimu su podignute mnoge građevine (Trajanov forum, vodovod…) i ustanovljene zaklade za siromašne i siročad Po Italiji i u provincijama bili su utemeljeni novi gradovi i kolonije, izgrađene luke, ceste te mostovi. Pravna i ekonomska sigurnost u Rimskom Carstvu omogućile su procvat književnosti, znanosti i umjetnosti.

Trajan je bio popularan i u Senatu u kojem je nakon njegove smrti postala popularna izreka:  “Budi sretniji od Augusta i bolji od Trajana”. Trajan je za svoj nasljednika odredio Hadrijana.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari