Na današnji dan

Tragično poginuo Jurij Gagarin (1968.)

Dana 27. ožujka 1968. u zrakoplovnoj nesreći poginuo je u sovjetski astronaut i pilot Jurij Gagarin. Slavan po tome što je bio prvi čovjek koji je lansiran u svemir (12. travnja 1961.) obilazio je brojne svjetske države (Istočnu i Zapadnu Njemačku, Italiju, Kanadu, Brazil, Japan, Finsku…) gdje je svečano dočekivan.

Sovjeti Gagarina nakon prvog leta uopće više nisu slali u svemir, jer su smatrali da im je prevrijedan da bi ga izgubili. Kobnog dana bio je u rutinskom letu u lovačkom avionu MiG-15UTI, kojim je pilotirao zajedno s kolegom Vladimirom Serjoginom. Njihov avion srušio se u nedovoljno razjašnjenim okolnostima, a oko te nesreće ispletene su mnoge teorije zavjera. Istragu je proveo i KGB i zaključio da je za pogrešku najviše krivo osoblje baze, koje je pilotima dalo zastarjeli vremenski izvještaj i nije skinulo dodatne rezervoare za gorivo s aviona.

Gagarinov se MiG-15UTI zanio ili zbog udara u jato ptica ili zbog mimoilaženja s drugim avionom, a on i kopilot nisu ga uspjeli ispraviti prije nego su udarili u zemlju. 

Naime, zbog krivog vremenskog izvješća vjerovali su da su na većoj visini nego što je bio slučaj. Ostaje otvorenim pitanje je li KGB rekao istinu. Nakon kremiranja, Gagarinov pepeo sahranjen je u Kremaljskom zidu kod Crvenog trga u Moskvi.


Komentari