Na današnji dan

Tragični španjolski kralj zbog kojeg se madridski nogometni klub zove Real (1931.)

Dana 14. travnja 1931. Španjolsku je napustio Alfonso XIII. – njen posljednji kralj prije dugog razdoblja republike, Građanskog rata i Francove diktature. Naime, nakon što je te, 1931. godine kralj Alfonso XIII. morao otići iz Španjolske, u njoj nije bilo kralja do 1975. godine, kad je na prijestolje sjeo današnji vladar Juan Carlos. Važno je napomenuti da je Juan Carlos zapravo unuk spomenutog Alfonsa XIII.

Zašto je Alfonso XIII. morao pobjeći iz Španjolske? Naime, u toj je zemlji spomenutog dana proglašena je republika. Bila je to posljedica pobjede republikanaca, te različitih ljevičarskih i radničkih stranaka na izborima održanima samo dva dana ranije. Kralj Alfonso XIII. sam po sebi nije bio tako loš, ali nije imao više ugleda jer je dopustio tijekom prethodnih sedam godina da Španjolskom diktatorski vlada general Miguel Primo de Rivera, i to kao kraljev premijer. Taj je vojni diktator bio ozloglašen i u Španjolskoj je nastalo veliko nezadovoljstvo autoritarnim režimom. 

Kralj Alfonso XIII. na kraju se skrasio u Rimu. Tamo je živio u Grand Hotelu, a nikad se nije službeno odrekao španjolskog prijestolja. Podržao je generala Francisca Franca kad je ovaj pokrenuo borbu protiv spomenutih španjolskih republikanaca i ljevičara. Međutim, Franco nije podržao Alfonsa XIII., izjavivši čak da njegovi ljudi nikad neće prihvatiti Alfonsa XIII. za kralja. Alfonso XIII. umro je 1941. godine u Rimu, nakon gotovo 10 godina u izbjeglištvu. Spomenimo kao zanimljivost da je upravo on u doba kad je još vladao Španjolskom dao slavnom nogometnom klubu iz Madrida pridjevak Real (hrv. kraljevski). Naime, on je volio nogomet i uzeo je Madridski nogometni klub pod svoje pokroviteljstvo, čime je ovaj postao Real Madrid Club (hrv. Kraljevski madridski klub).Real Madrid je za vrijeme Francove diktature bio povlašteni klub u španjolskom nogometnom prvenstvu, a danas je jedan od najbogatijih i najpopularnijih svjetskih sportskih klubova uopće. 

Komentari