Na današnji dan

Tragična francuska kraljica Margot – 1615.

U dobi od 19 godina udala se za Henrika IV. iz dinastije Bourbon, koji joj je bio dalji rođak, a koji je već nosio titulu kralja Navare. 

Dana 27. svibnja 1615. godine umrla je kraljica Margot (Margareta), posljednja pripadnica francuske kraljevske dinastije Valois. Bila je kći kralja Henrika II. i kraljice Katarine Medici, tako da je po majčinoj liniji bila talijanskog podrijetla. Dapače, djed kraljice Margot bio je firentinski vladar Lorenzo II. Medici, kome je Niccolò Machiavelli svojedobno bio posvetio svoje djelo Vladar. Zanimljivo je da su čak tri brata kraljice Margot postala zaredom kraljevima Francuske i svi su umrli bez muških potomaka. Margot je rođena 1553. godine u kraljevskom dvorcu Saint-Germain-en-Laye (franc. Château de Saint-Germain-en-Laye), a po svojoj je godini rođenja bila gotovo vršnjakinja pape Pavla V. iz obitelji Borghese, Miguela de Cervantesa, rimsko-njemačkog cara Rudolfa II. iz dinastije Habsburg, kao i moćnog španjolskog vojvode od Lerme. U dobi od 19 godina udala se za Henrika IV. iz dinastije Bourbon, koji joj je bio dalji rođak, a koji je već nosio titulu kralja Navare.

Tom je udajom Margot postala kraljicom, no upravo je u to vrijeme Francuska upala u najkrvavije razdoblje vjerskih ratova između katolika i protestanata. Njen suprug Henrik IV. bio je hugenot (protestant), no kasnije se preobratio na katoličku vjeru i postao francuskim kraljem. Time je i Margot u dobi od 36 godina postala francuskom kraljicom. Brak između nje i Henrika IV., međutim, nije bio sretan pa je dogovoreno njegovo poništenje. Margot je unatoč tome zadržala titulu kraljice, a ostatak života provela je većinom u svom kućanstvu u Parizu, u palači smještenoj uz obalu rijeke Seine nasuprot Louvreu.. S Henrikom IV. bila je u dobrim odnosima, kao i s njegovom novom suprugom Marijom Medici (koja je također pripadala obitelji Medici, no drugoj grani). U trenutku smrti bila je kraljica Margot u 62 godini života.


Komentari