Na današnji dan

Tragedija u Mayerlingu – smrt Rudolfa Habsburškog (1889.)

Dana 30. siječnja 1889. dogodila se tragedija u Mayerlingu, koja je završila smrću austrijskog prijestolonasljednika nadvojvode Rudolfa i njegove ljubavnice barunice Vetsere. Ona je u tom trenutku imala samo 17 godina, a nadvojvoda je bio u 31. godini. Njihova mrtva tijela pronađena su u dvorcu Mayerlingu, smještenom 20-ak kilometara jugozapadno od Beča.

Smrt nadvojvode imala je značajne posljedice na čitavu svjetsku povijest, jer je novim prijestolonasljednikom postao Franjo Ferdinand, kasnije ubijen u Sarajevu. Nadvojvoda Rudolf bio je jedini sin cara Franje Josipa, tako da je njegova smrt potpuno skrenula liniju nasljeđivanja (Franjo Ferdinand, koji je zatim postao nasljednikom prijestolja, bio je carev nećak).

U psihološkom smislu tragična i prerana smrt carevog sina jedinca bila je udarac za cjelokupnu vlast dinastije Habsburg-Lothringen nad Austro-Ugarskom (ta se država raspala ni 30 godina kasnije, a već je u doba mayerlinške tragedije bila na klimavim nogama).

S obzirom da su detalji istrage bili strogo čuvani u tajnosti i zataškani, do danas je ostala misterija kako je točno došlo do smrti dvoje ljubavnika. Najčešće se smatra da je riječ o suicidu, ali postoje i teorije da zapravo posrijedi ubojstvo.

 


Komentari