Na današnji dan

Tradicionalni šator na zastavi Kirgistana (1992.)

Kirgistan je srednjoazijska država s 6,2 milijuna stanovnika. Glavni grad glavni grad Beškik osnovan je početkom 19. stoljeća kao utvrda. Kirgizi su stigli na svoj današnji teritorij vjerojatno iz Sibira.

U srednjem vijeku Kirgistan su naseljavala razna plemena. U 13. stoljeću zavladao je Džingis-kan, a u 18. stoljeću Kinezi. U drugoj polovici 19. stoljeća područje su osvojili Rusi i dominirali do sloma SSSR-a 1991., kad je Kirgistan stekao neovisnost. Nakon uspostave države, definirana je 3. ožujka 1992. službena zastava. Na crvenom polju u sredini se nalazi Sunce. Ono predstavlja jurtu i tradicionalna plemena.

Jurta je tradicionalni šator nomadskih naroda u zapadnoj i srednjoj Aziji. Tipičan je za Mongoliju, Kirgistan i Kazahstan. Koliko se jurta smatra važnim dijelom tradicije, vidljivo je i na kirgijskoj državnoj zastavi. Potpornji za jurtu oko otvora za dim nalaze se u unutar kruga u središnjem dijelu zastave. Tri potpornja križaju se u sredini jurte i to je prvo što osoba vidi kad se probudi u jurti.

Zrake oko kruga predstavljaju 40 kirgijskih plemena koja je, prema legendi, ujedinio Manas u borbi protiv Mongola.

Piše: Marsela Alić

Komentari