Na današnji dan

Toskanski vladar u čijoj je službi bio Galileo Galilei – 1590.

Galilei je, otkrivši Jupiterove mjesece, nazvao ih Medičejske zvijezde prema obitelji Cosima II.

Dana 12. svibnja 1590. godine rođen je toskanski vladar koji je bio pokrovitelj slavnog znanstvenika Galileja. Ime mu je bilo Cosimo II. Medici i imao je titulu velikog vojvode od Toskane. Cosimo II. imao je prijestolnicu u gradu Firenci, a stolovao je u golemoj palači Pitti (u njoj se i rodio i umro). Ta je palača jedan od zaštitnih znakova Firence, a impozantna je po svom ogromnom glavnom pročelju i po svojim vrtovima.

Veliki vojvoda Cosimo II. bio je pripadnik utjecajne obitelji Medici, koja se obogatila bankarstvom još potkraj srednjeg vijeka, a naročito je bila značajna u doba talijanske renesanse. Pripadnici obitelji Medici bili su važni podupiratelji umjetnosti, a iz obitelji su potekla četvorica papa, te velik broj kardinala.

Cosimu II. u djetinjstvu je odgajatelj bio upravo Galileo Galilei, koji je bio oko 26 godina stariji od svog učenika. Kad je Cosimo II. odrastao, bio je sponzor svog nekadašnjeg odgajatelja. Galilei je, otkrivši Jupiterove mjesece, nazvao ih Medičejske zvijezde (lat. Medicea sidera) prema obitelji Cosima II. To ime za Jupiterove mjesece drugi nisu prihvatili, nego je svakom od četiri otkrivena mjeseca dodijeljeno zasebno ime – Ganimed, Kalista, Io i Europa.

Veliki vojvoda Cosimo II. umro je mlad, u dobi od samo 30 godina. Uzrok smrti najvjerojatnije je bila tuberkuloza. 


piše: Dražen Krajcar

Komentari