Na današnji dan

Topovska kugla ubila maršala vojvodu od Berwicka – 1734.

Bio je jedan od rijetkih aristokrata koji su posjedovali tri vojvodske titule u trima različitim zemljama – Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Francuskoj.

Maršal James FitzJames, vojvoda od Berwicka, poginuo je 12. lipnja 1734. godine. Ubila ga je topovska kugla ispaljena prilikom opsade grada Philippsburga u Njemačkoj. Naime, vojvoda je zapovijedao opsadom tog grada i pregledavao je rovove u trenutku kad je doletjela neprijateljska kugla. Prema tadašnjim slikovnim prikazima topovska mu je kugla pogodila glavu i dekapitirala ga.

Maršal James FitzJames bio je u svoje vrijeme izvanredno ugledan u Europi. Bio je nezakoniti sin britanskog kralja Jamesa II., zbog čega je i nosio prezime FitzJames (fitz je riječ koja je označavala sina). Majka mu je bila kraljeva ljubavnica Arabella Churchill, kći Winstona Churchilla (predak kasnijeg britanskog premijera). Brat Arabelle Churchill bio je znameniti vojvoda od Marlborougha, jedan od najpoznatijih vojskovođa u britanskoj povijesti.

James FitzJames dobio je u Engleskoj titulu vojvode od Berwicka (engl. Duke of Berwick), u Španjolskoj titulu vojvode od Lirije y Xérice (španj. Duque de Liria y Xérica), a u 

Francuskoj titulu vojvode od Fitz-Jamesa (franc. Duc de Fitz-James). Bio je jedan od rijetkih aristokrata u povijesti Europe koji su posjedovali tri vojvodske titule u trima različitim zemljama (vojvodske titule bile su ujedno i najviše aristokratske titule u tim zemljama).


James FitzJames postao je i maršalom Francuske u doba Luja XIV. Uspješno je ratovao u Španjolskoj na strani dinastije Bourbon (zauzeo je Barcelonu). Pobijedio je u Bitki kod Almanse u Španjolskoj 1707. godine (ta je bitka bila neobična po tome što je on kao Englez zapovijedao nad francusko-španjolskom vojskom, a markiz de Ruvigny kao Francuz zapovijedao je englesko-portugalsko-nizozemskom vojskom).

James FitzJames poginuo je u 64. godini. Njegovi nasljednici ostali su sve do danas među najuglednijim aristokratima u Europi (trenutno je Cayetana Fitz-James, vojvotkinja od Albe, čiji je on  predak, osoba s najviše aristokratskih titula na svijetu).

Komentari