Na današnji dan

Top s Griča oglasio se prvi put (1877.)

Na današnji dan 1877. godine podne je prvi put službeno označio poznati zagrebački Grički top. Tada se nalazio u zgradi realne gimnazije na brdu Griču. Danas je to zgrada Hidrometeorološkog zavoda. Grički top danas je jedna od zagrebačkih znamenitosti, ali prvotno je njegova namjena bila označavanje podneva za zagrebačke zvonare. Inicijativu za podnevni top dao je poznati zagrebački gradski vijećnik Đuro Deželić. Zagrebački kapetan Đuro Čačkovićizradio je top i postolje. Prvi topnik bio je gimnazijski podvornik Andrija Slukan, koji je jednom prilikom poginuo u eksploziji zbog nepropisno smještenog baruta.

Od 1892. top se nalazi u obližnjoj kuli Lotrščak, izgrađenoj u 13. stoljeću. Top je obilježavao podne sve do Prvog svjetskog rata. kad su gradski oci zaključili „da su službenici kraljevskog banskog stola živčano potreseni svaki put kad se ispali top pa im često iz ruku ispada pero te nisu u stanju nastaviti pisarske radnje.“ Top je mirovao desetak godina, odnosno do 1928. godine. Kako je napredovala tehnologija, tako su izmijenjivali topovi, pa je današnji top već peti. Darovao ga je JNA povodom Univerzijade.

Uz Grički top se veže legenda o Osmanlijama, prema kojoj je sultan sjedio u gradu Lukavcu i ručao. Pred njega je donesen kopun i sultan je taman krenuo jesti kad je topovsko tane pogodilo kopuna i raznijelo ga. Sultan je to shvatio kao loš znak i počeo se povlačiti. Ova je legenda tema Šenoine pripovijesti Turopoljski top.

Piše: Marsela Alić


Komentari