Na današnji dan

Tomás de Torquemada imenovan velikim inkvizitorom – 1483.

Kad je osnovan španjolski inkvizicijski sustav, Tomás de Torquemada isprva je bio jedan od nekoliko inkvizitora, no ubrzo je imenovan velikim tj. generalnim inkvizitorom.

Tomás de Torquemada imenovan je velikim tj generalnim inkvizitorom (španj. Inquisidor general) 17. listopada 1483. godine. Time je postao prvim velikim inkvizitorom u povijesti Španjolske inkvizicije. Torquemada je rođen 1420. godine kod grada Valladolida u Kastilji. Stric mu je bio kardinal Juan de Torquemada, poznati teolog. Tomás de Torquemada već je u mladosti stupio u Dominikanski red, nazvan po sv. Dominiku, suvremeniku sv. Franje Asiškog.

Torquemada postao je s vremenom utjecajnim dominikanskim redovnikom i priorom Dominikanskog samostana Svetog Križa u Segoviji. Postao je i ispovjednikom buduće moćne kraljice Izabele Kastiljske, koja je sponzorirala putovanje Kristofora Kolumba preko Atlantskog oceana. Navodno je upravo Torquemada savjetovao Izabeli Kastiljskoj da se oženi Ferdinandom Aragonskim (tim su vjenčanjem ujedinjene španjolske zemlje).

Kad je osnovan španjolski inkvizicijski sustav, Tomás de Torquemada isprva je bio jedan od nekoliko inkvizitora, no ubrzo je imenovan velikim tj. generalnim inkvizitorom. Na toj je funkciji ostao sve do svoje smrti 1498. godine tj. tijekom gotovo 15 godina.


Komentari