Na današnji dan

Tomáš Baťa – svjetski car cipela – 1876.

Čehoslovačka je zahvaljujući njemu u međuratnom dobu postala vodećim svjetskim izvoznikom obuće, a kompanija Bata sagradila je tvornice i u drugim zemljama (SAD, Kraljevina Jugoslavija, Poljska, Indija, Velika Britanija, Danska, Nizozemska).

Tomáš Baťa, osnivač goleme međunarodne kompanije za proizvodnju obuće, rođen je 3. travnja 1876. godine. Rodio se u gradu Zlínu, na području Moravske, koja je tada bila dio Austro-Ugarske. Proizvodnju obuće pokrenuo je Tomáš Baťa upravo u svom rodnom gradu, gdje je dao sagraditi tvornicu. S obzirom da mu je posao narastao (opskrbljivao je, primjerice, Austrougarsku vojsku u Prvom svjetskom ratu), Baťa je postao vrlo utjecajnim. Izabran je i za gradonačelnika spomenutog Zlína, a za radnike u njegovim tvornicama izgrađene su mnoge kuće specifičnog kockastog oblika. Pred kraj svog života zapošljavao je Baťa oko 31.000 radnika.

Čehoslovačka je zahvaljujući njemu u međuratnom dobu postala vodećim svjetskim izvoznikom obuće, a kompanija Bata sagradila je tvornice i u drugim zemljama (SAD, Kraljevina Jugoslavija, Poljska, Indija, Velika Britanija, Danska, Nizozemska). Borovo Naselje u Hrvatskoj također je sagrađeno u sklopu njegovih poduzetničkih pothvata za proizvodnju obuće (Borovo-Bata).

Tomáš Baťa brinuo se za blagostanje svojih radnika, što ga je učinilo vrlo popularnim poslodavcem. Nažalost preminuo je u zrakoplovnoj nesreći 1932. godine, u dobi od 56 godina.


Komentari