Na današnji dan

Toma Bakač bio je favorit na izborima za papu (1513.)

Dana 11. ožujka 1513. kardinali su u Rimu za papu izabrali Leona X., za čijeg se pontifikata dogodio jedan od najsudbonosnijih događaja u povijesti Crkve – Martin Luther pokrenuo je protestantsku reformaciju. Papa Leon X. rođen je u obitelji Medici, vjerojatno najbogatijoj svjetskoj bankarskoj obitelji tog doba. Svećenikom je postao u sedmoj, a kardinalom u trinaestoj godini života. Bio je vrlo dobro obrazovan, a učitelji su mu bili ponajbolji humanistički učenjaci tog vremena.

Zanimljivo je da njegov izbor za papu nije bio očekivan. Glavni kandidat bio je zapravo kardinal Toma Bakač, središnja ličnost u Hrvatskoj na prijelazu XV. i XVI. stoljeća, široj javnosti poznat po kuli koju je dao podići za obranu zagrebačkog Kaptola (Bakačeva kula, srušena 1906. godine).

Toma Bakač bio je i jedan od najmoćnijih ljudi u Europi svoga vremena. Bio je nadbiskup Ostrogona, a upravljao je i Zagrebačkom i Senjskom biskupijom. Godine 1500. postao je kardinalom. Služio je trojicu hrvatsko-ugarskih kraljeva, a bio je i državni kancelar. Može ga se usporediti s engleskim kardinalom Thomasom Wolseyem, lordom kancelarom kralja Henrika VIII., jer su i Bakača i Wolseya suvremenici nazivali drugim kraljevima.

U Rim je Bakač, uoči papinske konklave, ušao u veličanstvenoj povorci sa slonovima. Iako nije uspio postati papa, podržao je Leona X. koji mu je pak povjerio da organizira križarski rat protiv Osmanlija. Pohod nije bio uspješan te je rezultirao bunom ugarskih seljaka 1514. godine.


Komentari