Na današnji dan

Po kome se zove glavni grad Konga Brazzaville? (1852.)

Dana 26. siječnja 1852. rođen je slavni istraživač Pierre Savorgnan de Brazza, jedan od rijetkih Europljana iz doba kolonijalizma koji su ostali u dobroj uspomeni Afrikancima. Primjerice, 2005. nekoliko je afričkih država sagradilo njemu u čast mauzolej u Kongu, koji je koštao oko 10 milijuna dolara. Slavi ga se kao osnivača Republike Kongo. Ta dobra reputacija zasniva se na njegovoj borbi protiv ropstva i iskorištavanja Afrikanaca, te na njegovom humanitarnom radu.

Brazza je bio rođeni Talijan i to aristokratskog podrijetla. Otac mu je bio grof Ascanio Savorgnan di Brazzà i potjecao je iz mjesta Udine nedaleko od slovensko-talijanske granice. Mladom Brazzi rođeno ime bilo je Pietro, no školovao se u Francuskoj, a kasnije je postao i francuski državljanin, pri čemu mu je ime promijenjeno u Pierre (Pietro i Pierre su, dakako, talijanska odnosno francuska varijanta imena Petar).

Pierre Savorgnan de Brazza uključio se u francuska istraživanja Afrike u dobi od oko 20 godina. Za razliku od mnogih, na prvu je ekspediciju u Afriku krenuo s ciljem borbe protiv ropstva. U središnjoj Africi, na obali rijeke Konga, osnovan je za vrijeme njegove ekspedicije grad koji je kasnije – njemu u čast – dobio naziv Brazzaville. To je danas glavni grad Republike Kongo.  Brazza je usto odigrao ključnu ulogu u širenju francuskog kolonijalnog utjecaja bez ulaska u rat s Belgijom, koja je zagospodarila velikim dijelom Konga. Iako razočaran kolonijalnim izrabljivanjem, ostatak je života proveo pišući izvješća o strašnim životnim i radnim uvjetima domorodačkog stanovništva.

 


Komentari