Na današnji dan

Tko je prvi preplivao La Manche? (1875.)

Metthew Webb rodio se  u mjestašcu Dawley, u Velikoj Britaniji 1848. Sa samo 12 godina stupio je u mornaričku školu i poslije radio na trgovačkom brodu. Dok je služio na brodu Russia, putujući iz New Yorka za Liverpool, pokušao je spasiti čovjeka koji je pao u Atlantski ocean. Iako ga nije spasio, dobio je medalju za herojsko spašavanje i 100 funti. To ga je proslavilo u Velikoj Britaniji. Jedno ljeto spasio je mlađeg brata od utapanja u rijeci Severn. 

Godine 1873. dao je otkaz kako bi se počeo pripremati za preplivavanje La Manchea. Često je trenirao u rijeci Temzi kako bi privukao pozornost i uzeo menadžera koji bi mu omogućio financijsku podršku. Dana 24. kolovoza 1875. godine zaplivao je u Doveru, u pratnji triju plovila i namazan uljem obične pliskavice. Za manje od 22 sata stigao je u Calais. Put preko La Manchea za Matthewa Webba nije bio lak. Naime, morao se boriti protiv snažnih morskih struja, tako da je njegova putanja imala dosta nepravilan oblik. Ukupno je morao preplivati navodno čak 64 kilometra jer nije išao pravocrtno, a problem su mu stvarale i meduze.

Zbog ovog uspjeha doživio je slavu kao prvi čovjek koji je preplivao La Manche. Postao je profesionalni plivač i zarađivao od neobičnih natjecanja. Osam godina kasnije poginuo je pri plivačkom pothvatu ispod slapova Niagare. U trenutku smrti bilo mu je samo 35 godina.

Komentari