Na današnji dan

Tko je projektirao Brooklynski most? (1806.)

Dana 12. lipnja 1806. rođen je Johann August Röbling, njemački inženjer koji je projektirao znameniti Brooklynski most u New Yorku. U vrijeme kad je dovršen bio je taj most svojevrsno svjetsko čudo.

Johann August Röbling rođen je u gradu Mühlhausenu u Kraljevini Pruskoj. Taj se grad nalazi u Tiringiji, sjeverno od Eisenacha i jugoistočno od Göttingena. U mladosti u rodnoj Njemačkoj Röbling je navodno slušao i predavanja Georga Wilhelma Friedricha Hegela, znamenitog njemačkog filozofa. U Sjedinjene Američke Države preselio se Röbling 1831. godine, u srednjim dvadesetim godinama svoga života.

Zanimljivo je da su Johann August Röbling i njegov brat, doselivši se u SAD, osnovali u Pennsylvaniji novo naselje koje su nazvali Germania. Kasnije je ime tog naselja izmijenjeno u Sachsenburg, a na kraju je anglicizirano u Saxonburg, kako se i danas zove. U Saxonburgu se i danas može vidjeti Röblingova kuća.

U svom zrelom razdoblju djelovanja konstruirao je Johann August Röbling niz mostova u SAD-u. Ime mu je amerikanizirano u John A. Roebling pa je pod tim imenom danas ponajviše poznat. Najslavniji njegov projekt bio je onaj za Brooklynski most, a žalosna je činjenica da nije doživio dovršenje tog mosta. Naime, Röbling je pripremajući gradnju Brooklynskog mosta doživio tešku nesreću kad mu je nogu prikliještio trajekt na pristaništu. Morali su mu amputirati dio noge, no ubrzo je dobio tetanus i umro. Gradnju mosta vodio je zatim njegov sin Washington Roebling uz pomoć svoje supruge Emily Warren Roebling.


Komentari