Na današnji dan

Tko je najbogatiji Englez današnjice? – 1951.

Njegovo bogatstvo prvenstveno leži u velikim zemljišnim posjedima u skupom dijelu Londona. 

Dana 22. prosinca 1951. godine rođen je vojvoda od Westminstera – današnji najbogatiji Englez. Puno mu je ime Gerald Cavendish Grosvenor, a ima titule 6. vojvode od Westminstera, 8. markiza od Westminstera, 9. earla Grosvenora, 9. vikonta Belgravea te 9. baruna Grosvenora. Inače, titula vojvode najviša je aristokratska titula u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Njegovo bogatstvo prvenstveno leži u velikim zemljišnim posjedima u skupom dijelu Londona koji se zove Westminster, baš kao i njegova vojvodska titula. Njegova obitelj Grosvenor već je dugo vremena vlasnik velikog dijela londonskih četvrti Mayfair i Belgravia. Uostalom, poznati Grosvenor Square u Londonu nosi ime po njihovom prezimenu.

Prema popisu Sunday Times Rich List iz 2012. godine, bogatstvo vojvode od Westminstera iznosi 7,35 milijardi britanskih funti, što je više od 9 milijardi eura. Potrebno je napomenuti da u Londonu žive i bogatiji pojedinci, no oni nemaju britansko državljanstvo (npr. Indijac Lakshmi Mittal, Rus Roman Abramovič itd.)


Inače, službeno je sjedište vojvoda od Westminstera dvorac Eaton Hall u Ecclestonu u grofoviji Cheshire. Zanimljivo je da je vojvoda po zanimanju profesionalni vojni časnik, koji je pohađao poznatu britansku vojnu akademiju u Sandhurstu. Ima čin general-bojnika i službovao je kao pomoćnik šefa obrambenog stožera Britanske vojske. Ima samo jednog sina, koji će naslijediti njegovu vojvodsku titulu ako ga nadživi. Sinu je ime Hugh i rođen je 1991. godine, a kao vojvodin sin ima titulu earla Grosvenora.

Komentari