Na današnji dan

Tko je danas zakoniti nasljednik etiopskog carskog prijestolja? – 1975.

Unuk cara Haile Selasija I. zove se Zera Yacob i rođen je 1953. godine. Danas živi u Adis Abebi u Etiopiji i po zakonitom redu nasljeđivanja ima pravo na titulu cara Etiopije.

Dana 27. kolovoza 1975. godine umro je poznati etiopski car Haile Selasije I., koji je ujedno bio i posljednji vladajući car u Etiopiji. Naime, njega su manje od godinu dana prije smrti svrgnuli vojni pučisti i zatočili u carskoj palači u Adis Abebi. Od tada pa sve do danas Etiopija nije više bila monarhija. Ipak, znalo se tko je zakoniti nasljednik pokojnog cara. Bio je to njegov sin – krunski princ Asfaw Wossen – koji je u egzilu kasnije čak i okrunjen za novog cara, i to pod imenom Amha Selasije I. On je neko vrijeme bio u Švicarskoj, zatim duže u Londonu, a na kraju se nastanio nedaleko od američkog glavnog grada Washingtona, u mjestu McLean na području savezne države Virginije. Amha Selasije I. umro je u SAD-u 1997. godine.

Amha Selasije I. imao je samo jednog sina, tako da nije bilo upitno tko bi ga trebao naslijediti. Taj se sin zove Zera Yacob i rođen je 1953. godine. Danas živi u Adis Abebi u Etiopiji i po zakonitom redu naslijeđivanja ima pravo na titulu cara Etiopije. Zanimljivo je da je školovan u elitnim engleskim obrazovnim institucijama – Etonu i Oxfordu.

Komentari