Na današnji dan

Tko je danas najbogatiji kralj na svijetu? – 1927.

In this photo released by Thailand Public Relations Department, Thailand's King Bhumibol Adulyadej looks to hundreds of thousands of Thais gathered as Queen Sirikit waits in the shadows Friday, June 9, 2006, at Bangkok's Royal Plaza. The much-loved Thai king is celebrating his 60th anniversary on the throne and is calling for unity following months of political upheaval. (AP Photo/Thailand Public Relations Department, HO)

Njegovo bogatstvo navodno doseže vrijednost od oko 30 milijardi dolara. 

Dana 5. prosinca 1927. godine rođen je trenutno vladajući kralj Tajlanda – Bhumibol Adulyadej – koji je ujedno i najbogatiji današnji svjetski monarh prema časopisu Forbes. Njegovo bogatstvo navodno doseže vrijednost od oko 30 milijardi dolara. Tajland posjeduje čak tri kraljevska zrakoplova, proizvođača Boeing i Airbus.

Kraljeva imena – Bhumibol Adulyadej – na tajlandskom zajedno znače otprilike snaga zemlje i neusporediva moć. Kralj je praunuk poznatog kralja Mongkuta iz filma Ana i kralj. Međutim, za razliku od Mongkuta koji je imao 32 supruge, a navodno i tisuće konkubina, današnji je kralj monogaman – ima samo jednu suprugu s kojom je već više od 60 godina u braku.

Kralj Bhumibol Adulyadej rođen je u Americi. Naime, njegov je otac kao princ u to vrijeme studirao na Harvardu, pa se mali budući vladar rodio u bolnici u sklopu tog sveučilišta. Otac mu je završio medicinu na Harvardu i postao je liječnik. Bhumibol Adulyadej također je dobio visoko obrazovanje – na studiju u Švicarskoj – gdje je i diplomirao. Kasnije, kad je postao kralj obasuli su ga s počasnim diplomama, tako da Bhumibol Adulyadej danas drži svjetski rekord po broju počasnih sveučilišnih diploma (skupio ih je 136 već do 1997. godine).

Komentari