Na današnji dan

Tko je bio stvarni kralj iz filma Ana i kralj? (1804.)

V0037055 The 1st King of Siam, King Mongkut, Bangkok, Siam Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org The 1st King of Siam, King Mongkut, in western style state robes, Bangkok, Siam Photograph 1865 - 1866 By: J. ThomsonPublished: - Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Najpoznatiji tajlandski kralj u povijesti – Mongkut (Rama IV.) rođen je 18. listopada 1804. godine. Za njegovu popularnost najzaslužniji su roman, film i kazališna predstava Ana i kralj. Zanimljivo je da je legendarna engleska učiteljica Ana bila povijesna osoba. Zvala se Ana Leonowens i doista je podučavala djecu i žene kralja Mongkuta. Napisala je memoare, iz kojih je američka spisateljica Margaret Landon mnogo godina kasnije napravila roman Ana i kralj Sijama.

Roman je izašao 1944. i postao je vrlo popularan. Prodan je u preko milijun primjeraka i preveden na dvadesetak jezika. Prema popularnom romanu snimljen je dvije godine kasnije i film istog imena s Rexom Harrisonom u ulozi kralja Mongkuta. Film je dobio dva Oscara, a priča je toliko zaživjela da je napravljen i brodvejski mjuzikl na tu temu u kojem je glumio poznati Yul Brynner. On je do smrti glumio kralja Mongkuta na kazališnim daskama nevjerojatna 4633 puta.

Yul Brynner glumio je kralja i u filmu snimljenom 1956. i za tu je ulogu dobio Oscara. Film se zvao Kralj i ja i dobio je ukupno 5 Oscara. Konačno, 1999. napravljena je nova ekranizacija pod nazivom Ana i kralj s Jodie Foster i Chow Yun-fatom.

Stvarni kralj Mongkut naslijedio je prijestolje s 47 godina. Zanimljivo je da je prije toga bio budistički redovnik i da je bio 27 godina u celibatu. Nakon tako dugog celibata, postavši kraljem, odlučio je osnovati neviđeno veliku kraljevsku obitelj. Navodno je u palači imao više od 3000 djevojaka i žena. Od njih, službeno se oženio s 32 supruge i dobio je 82 djeteta.


Engleskinja Ana Leonowens doista je provela 6 godina na sijamskom dvoru (u to vrijeme je Tajland još nazivan Sijam), sve do kraljeve smrti u dobi od 63 godine.

Komentari