Na današnji dan

Tko je bio slikar Djevojke s bisernom naušnicom? – 1675.

Za Vermeera je jako značajna činjenica da je za vrijeme svoje karijere naslikao vrlo malo slika.

Slavni slikar Johannes Vermeer van Delft, osobito poznat po svojoj slici Djevojka s bisernom naušnicom, umro je 15. prosinca 1675. godine. U trenutku smrti bile su mu samo 43 godine. Nizozemska je u to doba bila protestantska zemlja, u kojoj su glavnu riječ imali kalvinistički kršćani. Katoličanstvo je bilo vrlo nepopularno, ako ne i proganjano. U svakom slučaju, katolici su svoje vjerske obrede vršili u poluskrivenim crkvama – tzv. “schuilkerken”. Zanimljivo je da je Vermeer, premda je rođen kao protestant, kasnije vjerojatno prešao na katoličanstvo, i to prilikom udaje za svoju suprugu.

Vermeerova supruga Catharina, osim što je bila katolkinja, bila je i prilično bogata, pa je ta udaja Vermeera materijalno zbrinula znatno bolje nego zarada od njegovih slika.

Zanimljivo je da su Vermeer i njegova supruga imali čak 15-oro djece. Katoličanstvo te obitelji očitovalo se i u imenima djece: Maria, Franciscus, Ignatius itd.


Za Vermeera je jako značajna činjenica da je za vrijeme svoje karijere naslikao vrlo malo slika. Njegove slike su, stoga, danas vrlo skupocjene, ne samo zato što doista jesu remek-djela, nego i zato što su vrlo rijetke. Naime, sa sigurnošću se danas može utvrditi njegovo autorstvo za samo 34 slike. Vermeer je vjerojatno jedan od najfalsificiranijih slikara u povijesti. 

Komentari