Na današnji dan

Tko je bio Pierre Veyron po kojem se zove Bugattijev najbrži cestovni automobil na svijetu? – 1970.

DSC00021

Krunu karijere predstavljala mu je pobjeda na utrci 24 sata Le Mansa uoči Drugog svjetskog rata.

Dana 2. studenog 1970. godine umro je Pierre Veyron, francuski vozač automobilskih utrka. Osobito se proslavio pobjedom na znamenitoj utrci 24 sata Le Mansa iz 1939. godine, vozeći Bugatti Type 57S. Ta je utrka bila povijesno vrlo zanimljiva jer je vožena samo oko dva i pol mjeseca prije početka Drugog svjetskog rata. Budući da je Hitlerov Treći Reich već sljedeće godine (1940.) okupirao velik dio Francuske, iduća utrka 24 sata Le Mansa nije održana. Dapače, prva sljedeće utrka održana je tek 1949. godine, nakon pauze od punih 10 godina.

Pierre Veyron rodio se 1903. godine u francuskoj regiji Languedoc-Roussillon. Zanimljivo je da je Veyron izvorno želio postati automobilskim inženjerom, ali ga je prijatelj navodno nagovorio da se okuša u utrkama. U vozilima marke Bugatti uspio je Veyron osvojiti niz Grand Prix utrka, uključujući i neke u Berlinu tijekom ranog razdoblja Hitlerovog režima. Krunu karijere predstavljala mu je pobjeda na spomenutoj utrci 24 sata Le Mansa, jednoj od najuglednijih utrka u cjelokupnom svjetskom automobilizmu. Međutim, ubrzo je zatim došao Drugi svjetski rat, koji je katastrofalno djelovao na automobilski sport u Europi. Zanimljivo je da je Pierre Veyron postao navodno čak i članom francuskog pokreta otpora tijekom tog rata, a nagrađen je i znamenitim odlikovanjem Legije časti.

Godine 2005. marka Bugatti predstavila je model Bugatti Veyron, nazvan po Pierreu Veyronu, preminulom čak 25 godina ranije. Bugatti Veyron posjedovao je 16-cilindrični motor s čak 1,000 konjskih snaga i maksimalnom brzinom većom od 400 kilometara na sat. Verzija Super Sport dobila je čak 1,200 konjskih snaga, a ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbrže legalno cestovno vozilo na svijetu.


Komentari