Na današnji dan

Tko je bio najbogatiji Francuz u doba Revolucije? – 1793.

Već u dobi od 7 godina dobio je čin generala, a kasnije je postao i maršal.

Dana 4. ožujka 1793. godine, za vrijeme Francuske revolucije, umro je vjerojatno najbogatiji čovjek u Francuskoj – Louis de Bourbon, vojvoda od Penthièvrea. Premda je bio aristokrat i bogataš, revolucionari ga nisu dirali, vjerojatno zato što je bio poznat kao dobročinitelj.

Vojvoda je potjecao od samog francuskog kralja Luja XIV. (Kralj Sunce). U njegovoj osobi nasljeđivanjem su se sjedinile mnoge ugledne aristokratske titule. Tako je imao čak 7 različitih vojvodskih titula, što je vjerojatno jedini takav slučaj u čitavoj francuskoj povijesti. Uz to, imao je i dvije kneževske, te tri grofovske titule.

Zanimljivo je da je već u dobi od 7 godina vojvoda od Penthièvrea dobio čin generala, a kasnije je postao i maršal. U dobi od oko 12 godina imenovan je admiralom Francuske i ministrom mornarice. Od dvorskih funkcija, vojvoda od Penthièvrea držao je mjesto velikog lovočuvara i velikog meštra Francuske.

Imao je čitav niz dvoraca, primjerice znameniti château de Rambouillet (danas službena ljetna rezidencija francuskih predsjednika), te dvorce Amboise, Châteauneuf-sur-Loire, La Ferté-Vidame, Sceaux, Anet, Aumale, Dreux, Gisors i Chanteloup. Bio je vjerojatno jedan od najbogatijih ljudi i u čitavoj tadašnjoj Europi.


Komentari