Na današnji dan

Tko je bio Dalaj Lama prije današnjeg nobelovca? – 1933.

Tibet se u njegovo doba nalazio na mjestu na kojem su se suprotstavljali utjecaji Ruskog Carstva i britanskog kolonijalnog imperija.

Na današnji dan 1933. godine umro je Dalaj Lama koji je bio neposredni prethodnik današnjeg Dalaj Lame. Zvali su ga Thubten Gyatso i bio je 13. Dalaj Lama (prvim Dalaj Lamom smatra se Genduna Drupa, koji je rođen još u 14. stoljeću). Današnji Dalaj Lama zove se Tenzin Gyatso.

Thubten Gyatso rođen je u zapadnom dijelu Tibeta 1876. godine. Po godini rođenja bio je otprilike vršnjak Winstona Churchilla, Alberta Einsteina i Staljina. Thubtena Gyatsa prepoznali su kao reinkarnaciju Dalaj Lame, a već prije svog trećeg rođendana ustoličen je kao takav u poznatoj palači u Potali. U svojim dvadesetim godinama preuzeo je i stvarnu političku vlast u Tibetu. Imao je mnogo problema sa stranim silama, osobito Kinom, koja je u to doba bila još carstvo. Tibet se u doba 13. Dalaj Lame nalazio na mjestu na kojem su se suprotstavljali utjecaji Ruskog Carstva i britanskog kolonijalnog imperija. Bio je sposoban reformator i vješt političar. 

Zanimljivo je da je Karl Gustav Emil Mannerheim (kasniji poznati finski maršal) upoznao Dalaj Lamu za vrijeme jedne ekspedicije, a čak mu je dao revolver marke Browning, navodno za osobnu zaštitu.

Komentari