Na današnji dan

Tko je bio Dalaj Lama prije današnjeg nobelovca? – 1933.

Thubten Gyatso (13. Dalaj Lama) rođen je u zapadnom dijelu Tibeta 1876. godine. Tibet se u njegovo doba nalazio na mjestu na kojem su se suprotstavljali utjecaji Ruskog Carstva i Britanskog kolonijalnog imperija.

Dana 17. prosinca 1933. godine umro je Dalaj Lama koji je bio neposredni prethodnik današnjeg Dalaj Lame. Zvali su ga Thubten Gyatso i bio je 13. po redu Dalaj Lama (prvim Dalaj Lamom smatraju Genduna Drupa, koji je rođen još u 14. stoljeću). Današnji Dalaj Lama zove se Tenzin Gyatso i 14. je po redu Dalaj Lama.

Thubten Gyatso rođen je u zapadnom dijelu Tibeta 1876. godine. U svojim dvadesetim godinama preuzeo je i stvarnu političku vlast u Tibetu. Imao je mnogo problema sa stranim silama, osobito Kinom, koja je u to doba bila još carstvo. Tibet se u doba 13. Dalaj Lame nalazio na mjestu na kojem su se suprotstavljali utjecaji Ruskog Carstva i Britanskog kolonijalnog imperija. Zanimljivo je da je Karl Gustav Emil Mannerheim (kasniji poznati finski maršal) osobno upoznao Dalaj Lamu za vrijeme jedne ekspedicije, a čak mu je dao i revolver marke Browning, navodno za osobnu zaštitu.

13. Dalaj Lama umro je u dobi od 57 godina u Lhasi. Zanimljivo je da je njegov nasljednik, današnji Dalaj Lama Tenzin Gyatso rođen tek oko godinu i pol nakon prethodnikove smrti (tibetanski ih budisti smatraju reinkarnacijama).


Komentari