Na današnji dan

Tko bila stvarna Maria iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi? – 1905.


Maria Augusta rođena je u vlaku, a udala se za Georga Ludwiga von Trappa.

Glavni lik poznatog filmskog hita Moje pjesme, moji snovi (engl. The Sound of Music), Maria, koju je glumila Julie Andrews, osmišljen je prema stvarnoj osobi, koja je doista proživjela sudbinu prilično sličnu onoj u filmu i ostavila o tome uspomenu. Maria je rođena pod imenom Maria Augusta Kutschera 26. Siječnja 1905. godine, i to u vlaku koji je vozio njenu majku iz alpskog sela u kojem je živjela prema bolnici u Beču.

Maria je u sedmoj godini života već postala siroče. S 18 je ušla u samostan da bi se pripremila da postane redovnica. U međuvremenu je zamoljena da podučava jedno od sedmero djece Georga Ludwiga von Trappa, čija je supruga preminula. Zaljubili su se i von Trapp je oženio Mariu. Obitelj se doista bavila pjevanjem i postala poznata po tome. Napustili su Austriju, istina ne preko planina, nego vlakom usred bijela dana.

Održavali su koncertne turneje po Europi i SAD-u, da bi se napokon smirili u SAD-u. Maria je nadživjela supruga za 40 godina. Za Hrvatsku je zanimljivo je da je Georg Ludwig von Trapp rođen u Zadru, a studirao je u Rijeci. Bio je kapetan u Austrougarskoj ratnoj mornarici. Prva supruga, s kojom je imao sedmero djece i koja je rano preminula, bila je Agatha Whitehead, unuka riječkog industrijalca Roberta Whiteheada (koji je s našim Ivanom Lupisom zaslužan za proizvodnju prvog torpeda).


Komentari