Na današnji dan

Tisuću bombardera napalo Berlin (1945.)

Dana 03. veljače 1945. godine saveznici su izvršili jedan od najjačih napada na glavni grad Hitlerove Njemačke. Naime, Berlin je napalo oko 1000 bombardera tipa Boeing B-17 Flying Fortress (hrv. Leteća tvrđava). Zanimljivo je da je napadnut čak i povijesni centar Berlina, zbog čega su neki saveznički visoki zapovjednici protestirali.

Bombarderski napad vodio je američki potpukovnik Robert Rosenthal, inače židovskog podrijetla. Bombe su pale čak i na Kancelariju Reicha (u čijem je stražnjem dvorištu bio poznati Führerbunker, u koji se Hitler tada već trajno naselio sa svojim suradnicima). 

Pogođeno je navodno i sjedište Gestapa, te zgrade u poznatoj berlinskoj Vladinoj četvrti (njem. Regierugsviertel) oko znamenite ulice Wilhelmstraße. Isto tako, stradale su i najpoznatije berlinske ulice u središtu grada – Unter den Linden i Friedrichstraße. U napadu je poginuo jedan od najpoznatijih nacističkih dužnosnika Roland Freisler – sudac na visokoj funkciji državnog tajnika Ministarstva pravosuđa i predsjednika zloglasnog Narodnog suda (njem. Volksgerichtshof).

Komentari