Na današnji dan

Timur Lenk, vođa posljednje velike stepske horde (1405.)

Osamnaestog veljače 1405. godine, dok je pripremao pohod na Kinu, od bolesti je umro veliki osvajač Timur, poznat kao Timur Lenk ili Tamerlan. Njegovo ime Timur znači željezo na turskom, dok su pridjevi Lenk odnosno -lan izvedeni iz iranskog naziva Timur-i lang: Timur Šepavi. Njegove su vojske zauzele golem prostor od Delhija u Indiji do Moskve u Rusiji, te od gorja Tanšan u Aziji do Anatolije. Iako je bio posljednji veliki stepski osvajač koji je ulijevao strah u kosti ljudima diljem Euroazije, danas je relativno slabo zastupljen u popularnoj kulturi, vjerojatno jer je pao u sjenu drugih osvajača poput Džingis-kana ili Atile.

Timur je tvrdio da je izravan nasljednik Džingis-kana preko obitelji Čagataj-kana. Rođen je u današnjem Uzbekistanu u plemenu poturčenih Mongola i bio relativno skromnog porijekla. U mladosti je tijekom jednog manjeg sukoba zadobio rane zbog kojih je kasnije šepao i imao ukočenu desnu ruku. Zanimljivo je da su njegov kostur pronašli sovjetski istraživači svega nekoliko dana prije njemačke invazije na SSSR, te analizom potvrdili da je doista bio šepav.

Usprkos djelomičnoj invalidnosti, suvremenici su ga opisivali kao visokog i impozantnog čovjeka snažnog i privlačnog glasa. Iako nepismen, naučio je dva ili tri jezika, volio da mu se naglas čitaju povijesne knjige, te dao izgraditi mnoge lijepe zgrade i vrtove. Volio je igrati šah te je prema nekim navodima sam izumio složeniju varijantu šaha koja se prema njemu naziva Tamerlanov šah, sa 110 polja i 28 figura na svakoj strani (sigurno je da je igra nastala u njegovo vrijeme).

Ipak, Timur je ostao zapamćen najviše kao velik osvajač. Njegove su vojske bile multietničke i viševjerske, a njegova su osvajanja bila nevjerojatna ne samo po svojoj uspješnosti, već i po velikom opsegu razaranja i ubijanja koja su ih pratila – navodno je njegovom zaslugom ubijeno čak 17 milijuna ljudi, a mnogi su gradovi do temelja uništeni. Njegovo carstvo bilo je ponajprije produžetak njegovog ega, te nije opstalo dugo nakon njegove smrti.

Timur je bio musliman po vjeroispovijesti, iako postoje nesuglasice oko toga kojem je ogranku islama pripadao. No, njegova su djela pokazala da je prije svega bio oportunist, te tijekom svojih haranja nije štedio ni druge muslimane. Timurova grobnica nalazi se u gradu Samarkand u Uzbekistanu.


Piše: Boris Blažina

Komentari