Na današnji dan

Tijelo poginulog alpinista nakon 75 godina otkriveno na Mount Everestu – 1999.

Postoji mogućnost da je George Mallory osvojio vrh Mount Everesta prije nego što je poginuo. 

Zaleđeno tijelo poznatog alpinista Georgea Malloryja otkriveno je na Mount Everestu 1. svibnja 1999. godine. Tijelo je u trenutku otkrivanja bilo zaleđeno već gotovo 75 godina, još od davne 1924. godine kad je poginuo pri pokušaju uspona na tu najvišu svjetsku planinu. Tijekom tog dugog razdoblja Malloryja se smatralo nestalim, zajedno s njegovim partnerom Andrewom Irvineom. 

Do danas je ostao jedan od najvećih misterija u povijesti alpinizma pitanje jesu li Mallory i Irvine ipak osvojili vrh prije nego su poginuli. To bi značajno promijenilo povijest, jer se danas službeno za prvi uspješni uspon na Mount Everest uzima podvig Edmunda Hillaryja iz 1953. godine, što je čak oko 29 godina nakon Malloryja i Irvinea.

Postoje naznake da su Mallory i Irvine doista osvojili vrh. Primjerice, Malloryjeva kći tvrdila je da je otac uvijek nosio sa sobom fotografiju svoje voljene žene Ruth, s namjerom da je postavi na vrh Mount Everesta kad tamo dođe. Kad je 1999. godine pronađeno Malloryjevo tijelo bilo je očuvano u ledu, zajedno s pripadnim predmetima. Međutim, fotografije njegove žene nije bilo na njemu, što upućuje na mogućnost da je osvojio vrh i da je ondje ostavio fotografiju.

Uostalom, Mallory i Irvine posljednji su put viđeni kad su bili na svega nekoliko stotina metara od vrha, tako da nije nevjerojatno da su ga uspjeli osvojiti, a da su poginuli tek na povratku. Mallory je u trenutku smrti bio star 37 godina, a njegov kolega Irvine samo 22. Irvineovo tijelo još nije pronađeno. Malloryjev su leš otkrivači pokopali kod mjesta gdje su ga pronašli, visoko na Mount Everestu.


Komentari