Na današnji dan

Tijelo bivšeg direktora CIA-e pronađeno u rijeci – 1996.

William Colby bio je direktor američke obavještajne agencije CIA za vrijeme Hladnog rata. 

Dana 6. svibnja 1996. godine pronađeno je u jednom pritoku rijeke Potomac pokraj američkog glavnog grada Washingtona tijelo bivšeg direktora CIA-e Williama Colbyja. On je posljednji put viđen devet dana ranije u svojoj kući na Cobb Islandu u saveznoj državi Maryland. Službeno se smatra da je uzrok smrti bila nesreća koju je doživio kad je sa svojim kanuom otišao na veslanje, no oko smrti su se isplele mnoge teorije zavjere.

Pri obdukciji je navedena mogućnost da je Colby doživio srčani ili moždani udar za vrijeme veslanja, pa je zbog toga pao u vodu i utopio se. Neki pretpostavljaju da je bila riječ o samoubojstvu, no ljudi koji su poznavali Colbyja oštro odbijaju takve sumnje jer nisu u skladu s pokojnikovim karakterom.

William Colby bio je direktor američke obavještajne agencije CIA za vrijeme Hladnog rata. Postao je poznat po tome što se borio protiv tajnih ilegalnih aktivnosti CIA-e, koje je nazivao kosturima iz ormara. Sastavio je detaljno izvješće o takvim aktivnostima, koje je postalo poznato pod nazivom obiteljski dragulji CIA-e. 


Komentari