Na današnji dan

Tibetanci okupirali glavni grad Kine (764.)

Tibetanske vojne snage okupirale su ogromni glavni grad Kine – Chang’an – svojedobno najveći grad na čitavom svijetu, 12. studenog davne 764. godine.

Malo kome je poznato da je nekada postojalo veliko i moćno Tibetsko Carstvo. Tibetance se danas percipira kao miroljubiv i iznimno religiozan narod, potlačen od mnogo jačih i agresivnijih Kineza. Međutim, nije uvijek bilo tako. Od 7. do 9. stoljeća tibetanska država bila je svojevrsni imperij u središnjoj Aziji. Mogla se vojno suprotstaviti i tadašnjoj kineskoj dinastiji Tang. Tibetsko se Carstvo prostiralo sve do granica današnje Mongolije, a obuhvaćalo je i dijelove današnjeg Afganistana i Pakistana. Na zapadnim granicama, carstvo se sukobljavalo i s Arapima. Na jugu, pak, tibetanski se utjecaj osjećao u Bengalu, sve do obala Indijskog oceana.

Godine 764. vladao je Tibetom car Trisong Detsän. Poslao je vojsku od navodno 200.000 ljudi na granicu s Kinom dinastije Tang. Tibetska vojska pobijedila je Kineze i napredovala sve do glavnog grada Kineskog Carstva – Chang’ana. Kineski car Daizong, morao je pobjeći iz grada, a Tibetanci su u Kini postavili marionetskog cara kao opoziciju vladajućoj dinastiji Tang.

Grad Chang’an (današnji Xi’an) u to je doba bio najveći grad na svijetu. Glavna ulica bila je najmanje 153 metra široka. Dimenzije utvrđenog dijela grada bile su 9.400 x 8.400 metara. Unutar tih zidina živjelo je oko milijun stanovnika, a još milijun živjelo je izvan njih. Točnije, Chang’an je prema popisu iz 742. godine imao 1.960.188 stanovnika. To je ogroman broj, ako se uzme u obzir da je ponajveći europski grad u to doba – Carigrad – imao oko 8 puta manje stanovnika – niti četvrt milijuna.


Komentari