Na današnji dan

Thor Heyerdahl krenuo preko oceana na Kon-Tiki (1947.)

Dvadesetosmog travnja 1947. započela je jedna od najslavnijih i najneobičnijih pomorskih ekspedicija u 20. stoljeću. Naime, Norvežanin Thor Heyerdahl tog se dana sa svojom posadom otisnuo na splavi Kon-Tiki na put od Južne Amerike do Polinezije. Tim je pothvatom Heyerdahl želio dokazati da je moguće da su stanovnici Južna Amerike u doba prije Kristofora Kolumba naselili otoke na Tihom oceanu.

Splav Kon-Tiki bila je sagrađena od lokalnog drveta balse i od borovine, a drveni su elementi bili povezani pomoću užadi od konoplje. Dakako, željelo se imitirati tehniku koja je bila ostvariva u Južnoj Americi prije dolaska Europljana. Doduše, Heyerdahlova je ekspedicija sa sobom ponijela i nešto suvremene opreme – radio, karte, sekstant, satove i noževe, no Heyerdahl je tvrdio da su to sporedni elementi.

Na ekspediciju je krenulo šest ljudi (uz Heyerdahla još četiri njegova sunarodnjaka Norvežana i jedan Šveđanin) i jedna papiga. Sa sobom su nosili 200 kokosovih oraha i znatne zalihe druge hrane, kao i pitku vodu. Krenuli su iz luke Callao u Peruu (Callao služi kao luka za peruanski glavni grad Limu).

Tijekom 97 dana plovidbe splav Kon-Tiki doprla je do prvog polinezijskog atola, imena Puka-Puka. Nastavili su i uspješno dovršili ekspediciju 101 dan nakon polaska. Krajnji doseg bio im je atol Raroia. Ukupno su prevalili oko 6.980 kilometara, pri čemu im je prosječna brzina bilo oko 1,5 čvorova.


Komentari