Na današnji dan

Thor Heyerdahl – genijalni norveški znanstvenik – avanturist – 1914.

Na znamenitu ekspediciju pomoću splavi Kon-Tiki krenuo je 1947. godine.

Thor Heyerdahl, znameniti norveški istraživač, avanturist i znanstvenik, rođen je 6. listopada 1914. godine. Do danas je ostao najpoznatiji po svojoj ekspediciji na splavi Kon-Tiki, kojom je iz Južne Amerike doplovio u Polineziju, prevalivši tisuće kilometara na plovilu izgrađenom većinom tradicionalnim metodama. Tom je ekspedicijom Thor Heyerdahl želio pokazati mogućnost da su stanovnici pretkolumbovske Amerike nekoć naselili polinezijsko područje u Tihom oceanu.

Thor Heyerdahl rođen je u gradu Larviku u Norveškoj, stotinjak kilometara jugozapadno od Osla. Budući istraživač imao je 24 godine u vrijeme kad je počeo Drugi svjetski rat u Europi. Njegova rodna Norveška došla je pod vlast Sila osovine, no Thor Heyerdahl pridružio se snagama koje su se borila za oslobođenje od Nijemaca. U sklopu tih snaga boravio je na krajnjem sjeveru Norveške (pokrajina Finnmark).

Na ekspediciju pomoću splavi Kon-Tiki krenuo je 1947. godine, kad su mu bile 32 godine. Radilo se o velikom pothvatu koji je privukao pažnju medija. Kasnije je organizirao i ekspediciju na otok Rapa Nui (Uskršnji otok).


U svojim srednjim 50-im godinama Thor Heyerdahl organizirao je pomorske ekspedicije iz Egipta na brodovima od papirusa, zvanim Ra i Ra II. Pomoću njih je pokušao dokazati mogućnost pomorskog prijelaza Atlantskog oceana u staroegipatsko doba. Kasnije je pomoću broda Tigris, napravljenog od trstike pokušao dokazati mogućnost pomorskih veza između područja Mezopotamije i doline rijeke Inda. Nakon uzbudljivog života, Heyerdahl je umro u Italiji 2002. godine, u 88. godini. Smrt ga je zatekla u mjestu Colla Micheri, oko 20 kilometara od San Rema.

Komentari