Na današnji dan

Thomas Stanley – posljednji kralj otoka Mana (1504.)

Dana 29. srpnja 1504. umro je Thomas Stanley, posljednji kralj Mana. Otok Man, smješten između Velike Britanije i Irske, bio je ustrojen kao nominalno kraljevstvo sve do početka 16. stoljeća. Predstavljao je posljednji ostatak nekadašnjeg otočnog kraljevstva koje je osim Mana obuhvaćalo i niz škotskih otoka. Otok Man ima površinu od 572 četvorna kilometra, što znači da je otprilike 40% veći od hrvatskog otoka Brača. Od engleske obale udaljen je oko 50 kilometara, kao i od obale Irske, dok je najbliži škotskoj obali (udaljen je od nje oko 30 kilometara na najbližem dijelu).

Thomas Stanley bio je utjecajan aristokrat u Engleskoj, a položaj u toj zemlji bio mu je važniji od nominalne titule kralja Mana. Naime, Thomas Stanley oženio se majkom engleskog kralja Henrika VII. (prvog vladara iz dinastije Tudor), čime je bio kraljev poočim. Od 1483. do 1504. vršio je Thomas Stanley najvišu vojnu funkciju u Engleskoj (engl. Lord High Constable). U Engleskoj je dobio i aristokratsku titulu earla od Derbyja, koja se očuvala sve do današnjih dana. Dapače, pripadnici loze grofova od Derbyja bili su među najzastupljenijima obiteljima u britanskoj politici tijekom posljednjih petstotinjak godina.

Nasljednici Thomasa Stanleyja nisu više koristili titulu kralja Mana pa je Thomasovom smrću 1504. godine ta titula praktički nestala. Naime, njegovi su nasljednici umjesto titule kralja Mana koristili mnogo manje pretencioznu titulu lorda Mana, koja se zadržala do 18. stoljeća, a zatim je prebačena na britansku kraljevsku obitelj. Danas britanska kraljica nosi titulu lorda  Mana.

 


Komentari