Na današnji dan

Thomas Jefferson – autor američke Deklaracije nezavisnosti – 1743.

Predsjednikom SAD-a bio je punih osam godina.

Thomas Jefferson, treći po redu predsjednik SAD-a, rođen je 13. travnja 1743. godine. Rođen je u mjestu Shadwell, u srcu američke kolonije Virginije. Potjecao je iz bogate zemljoposjedničke obitelji čiju su plantažu obrađivali crni robovi. Jefferson je naslijedio tisuće hektara zemlje, a tijekom života posjedovao je oko 600 robova.

Jefferson je po zanimanju bio odvjetnik, a politikom se počeo baviti kaočlan zakonodavne skupštine Virginije (1769. – 74.). Kao član Drugoga kontinentalnog kongresa (1775. – 76.) izabran je u skupinu za izradu Deklaracije neovisnosti (usvojena 4. kolovoza 1776.), čiji je tekst uglavnom sam sastavio. Godine 1776. ponovno je član zakonodavne skupštine Virginije te je zaslužan za uklanjanje ostataka feudalizma u Virginiji, odvajanje Crkve od države i proglašenje potpune slobode vjeroispovijesti. Kasnije je obnašao dužnost guvernera Virginije, a uoči Francuske revolucije bio američki poslanik u Parizu gdje je naslijedio slavnog Benjamina Franklina. Godine 1801. postao je predsjednikom SAD-a, a na toj je poziciji ostao punih osam godina tj. sve do 1809. godine. Za njegova mandata od Francuske je otkupljen teritorij Lousiane,na čijem je prostoru poslije stvoreno 13 američkih saveznih država. 

Jeffersonova glavna rezidencija zvala se Monticello, što znači maleno brdo. Riječ je bila o posjedu veličine od oko 2.000 hektara, smještenom nedaleko od Jeffersonovog rodnog mjesta Shadwella. Na Monticellu je izgradio velik dvorac tj. vilu, inspiriran talijanskom arhitekturom. Danas je Monticello jedina privatna rezidencija u SAD-u upisana u UNESCO-v registar Svjetske baštine.

Thomas Jefferson preminuo je u Monticellu u kolovozu 1826. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari