Na današnji dan

Thomas Alva Edison – suparnik Nikole Tesle – 1931.

Zadnjih godina prije smrti Edison je vrlo pozorno pazio na svoju prehranu pa je jedina tekućina koju je pio bilo mlijeko, koje je uzimao svaka tri sata. Edisonov posljednji dah sačuvan je u epruveti, na čudan zahtjev slavnoga Henryja Forda.

Slavni američki izumitelj Thomas Alva Edison preminuo je na 18. listopada 1931. godine. Umro je od komplikacija izazvanih dijabetesom. Zadnjih godina prije smrti vrlo je pozorno pazio na svoju prehranu pa je jedina tekućina koju je pio bilo mlijeko, koje je uzimao svaka tri sata.

Edisonov posljednji dah sačuvan je u epruveti. Naime, proizvođač automobila Henry Ford nagovorio je Edisonovog sina Charlesa da sačuva zrak iz sobe umrlog oca u zatvorenoj epruveti. Ta je epruveta danas u vlasništvu Fordovog muzeja.

Thomas Edison i Nikola Tesla bili su izraziti suparnici. Osnovu njihovog neprijateljstva činilo je neslaganje oko toga treba li dati prednost izmjeničnoj ili istosmjernoj struji (AC/DC). Taj je sukob u Americi nazvan Rat struja (engl. War of Currents), a na kraju je pobijedila Teslina izmjenična struja (AC). Nju stoga i danas koristimo za potrebe kućanstava i industrije.


Komentari