Na današnji dan

Theodore Roosevelt ranjen u atentatu, ali je svejedno održao govor – 1912.

Kad je pucano na njega, Roosevelt je u odijelu nosio kutiju za naočale i primjerak svog govora, na čak 50 stranica. Metak je prošao kroz metalnu kutiju za naočale i kroz listove govora, napravivši rupu.

Dana 14. listopada 1912. godine ranjen je u atentatu nekadašnji američki predsjednik Theodore Roosevelt. Taj je atentat osobito zanimljiv po tome što Roosevelt, unatoč ranjavanju, nije odustao od toga da održi planirani govor. Govorio je čak 90 minuta, dok mu je krv iz rane tekla na košulju.

Atentat je izveo John Flammang Schrank, vlasnik lokalnog saluna u gradu Milwaukeeju, gdje je tog dana Roosevelt održavao predizborni govor. Nisu u potpunosti razjašnjeni razlozi koji su Schranka naveli na taj potez, no on je proglašen mentalno poremećenim i do kraja života boravio je zatim u umobolnici.

Metak koji je pogodio Roosevelta zaustavio se u prsima, prodrijevši oko 76 milimetara duboko ispod kože. Kao iskusan lovac, Roosevelt je odmah nakon ranjavanja ispravno zaključio da mu metak nije prodro u pluća, jer bi inače iskašljavao krv. Zbog toga se odlučio održati govor. 


U vrijeme atentata, Roosevelt je u odijelu nosio kutiju za naočale i primjerak svog govora, na čak 50 stranica. Metak je prošao kroz metalnu kutiju za naočale i kroz listove govora, napravivši rupu. Moguće je da je usporavanje metka pri prolasku kroz te predmete spasilo Rooseveltu život. Liječnici su kasnije zaključili da bi metak bilo opasnije kirurški vaditi nego ostaviti u tijelu. Tako je Roosevelt do kraja života nosio taj metak u prsima.

Komentari