Na današnji dan

Theodore Roosevelt postao najmlađim predsjednikom u povijesti SAD-a – 1901.

Theodore Roosevelt bio je u trenutku svoje inauguracije mlađi čak i od kasnijeg predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja.

Dana 14. rujna 1901. godine Theodore Roosevelt postao je predsjednikom SAD-a, kao najmlađa osoba u povijesti koja je to ikad postigla. Naime, on je u tom trenutku imao samo 42 godine i 322 dana, manje nego bilo koji drugi predsjednik u doba inauguracije. Za usporedbu, John Fitzgerald Kennedy imao je u trenutku svoje inauguracije 43 godine i 236 dana. Napomenimo, Kennedy je za predsjednika izabran, dok je Theodore Roosevelt postao predsjednikom nakon atentata na Williama McKinleya, čiji je potpredsjednik bio (kasnije je Roosevelt pobijedio i na predsjedničkim izborima).

Zbog svega navedenoga, Kennedy je najmlađi izabrani američki predsjednik, a Roosevelt najmlađa osoba koja je ikad postala predsjednikom. S druge strane, najstariji američki predsjednik pri inauguraciji bio je Ronald Reagan (pri drugoj inauguraciji imao je gotovo 74 godine). Zanimljivo je da Theodore Roosevelt nije zaprisegnuo za predsjednika u američkom glavnom gradu Washingtonu, nego u gradu Buffalou u američkoj saveznoj državi New York, gdje je prethodni predsjednik McKinley ubijen (željelo se inauguraciju obaviti što prije i na licu mjesta).

Komentari