Na današnji dan

Theodor Mommsen – povjesničar koji je dobio Nobelovu nagradu – 1817.

Mommsen se razvio u stručnjaka za antičku povijest. Osobito se proslavio velikom dijelom u više svezaka o povijesti antičkog Rima pod nazivom Römische Geschichte (Rimska povijest).

Dana 30. studenog 1817. godine rođen je Theodor Mommsen, njemački povjesničar koji je 1902. godine dobio Nobelovu nagradu. Zanimljivo je da je on u užem smislu jedini povjesničar koji je do sada dobio Nobelovu nagradu. Doduše, Winstona Churchilla, koji je 1953. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, također se može smatrati povjesničarom, no prvenstveno je poznat kao političar. Nadalje, još su dvojica ekonomskih povjesničara dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju – Robert Fogel i Douglass North (podijelili su nagradu za 1993. godinu).

Theodor Mommsen rođen je u gradu Gardingu na sjeveru Njemačke (područje Schleswiga). Studirao je na Kielskom sveučilištu, a zanimljivo je da mu je otac bio luteranski svećenik. Mommsen se razvio u stručnjaka za antičku povijest. Osobito se proslavio velikom dijelom u više svezaka o povijesti antičkog Rima pod nazivom Römische Geschichte (Rimska povijest).

Godine 1902. dodijelio je Nobelov odbor Theodoru Mommsenu Nobelovu nagradu za književnost, unatoč tome što on nije pisao beletristiku (jedan je od rijetkih dobitnika te nagrade koji nisu pisali književnost u obliku fikcije). Mommsen je bio ukupno drugi po redu dobitnik Nobelove nagrade za književnost, jer se ona počela dodjeljivati tek prethodne godine (1901. godine). Podsjetimo, prvi dobitnik te nagrade bio je Sully Prudhomme.


Komentari