Na današnji dan

Theodor Herzl – osnivač cionizma – 1904.

Po Theodoru Herzlu zove se izraelski grad Herzliya, a zanimljivo je da je i grad Tel Aviv dobio ime po Herzlovom utopijskom romanu o židovskoj državi u Izraelu. Glavno izraelsko nacionalno groblje u Jeruzalemu zove se po Herzlu i smješteno je odmah do poznatog Yad Vashema.

Osnivač cionističkog pokreta, usmjerenog prema stvaranju neovisne židovske države, bio je austrougarski Židov Theodor Herzl, podijeklom iz Zemuna pokraj Beograda, a rođen u Pešti u aškenaskoj židovskoj obitelji. Herzl je umro 3. srpnja 1904. godine, ne dočekavši ostvarenje židovske države. Umro je u gradiću Edlachu u Donjoj Austriji u dobi od samo 44 godine. U oporuci je zatražio da mu pogreb bude najskromniji mogući i da se pokopa u Beču, na groblju Döbling, pokraj svog oca.

Također je zamolio da mu posmrtni ostaci budu preneseni u Palestinu, kad Židovima to bude moguće. I doista, 1949. nakon formiranja Izraela kao židovske države, njegovi su ostaci preseljeni iz Beča u Jeruzalem i sahranjeni na najslavnijem židovskom groblju Brdo Herzl (hebrejski Har Hertzel), koje je po njemu i dobilo ime. Na tome se groblju sahranjuju izraelski premijeri, predsjednici i nacionalni junaci. Odmah do tog groblja je Herzlov muzej i svjetski poznati Yad Vashem, spomenik žrtvama Holokausta.

Po Theodoru Herzlu zove se izraelski grad Herzliya, a zanimljivo je da je grad Tel Aviv dobio ime po Herzlovom utopijskom romanu o židovskoj državi u Izraelu, pri čemu je s Tel Aviv preveden Herzlov originalni naslov romana na njemačkom – Altneuland (stara nova zemlja).


Komentari