Na današnji dan

Ratni kancelar Theobald von Bethmann Hollweg (1856.)

Dana 29. studenog 1856. godine rođen je Theobald von Bethmann Hollweg, njemački kancelar koji je imao veliku ulogu uoči Prvog svjetskog rata. Rodio se u pruskom mjestu Hohenfinow, pedesetak kilometara od Berlina i blizu današnje njemačko-poljske granice. Potjecao je po ženskoj liniji iz vrlo bogate obitelji Bethmann, koja je nekoć živjela u Frankfurtu na Majni, a posjedovala je jednu od najvećih banaka na njemačkom području.

Bethmann je 1905. postao pruskim ministrom unutarnjih poslova, a 1909. kancelarom Njemačkog Carstva. Na toj je poziciji ostao sve do 1917. godine, tako da je bio na ključnoj političkoj poziciji u doba ulaska Njemačke u Prvi svjetski rat, kao i tijekom većeg dijela tog rata.

Često se kancelara von Bethmann Hollwega optužuje za brzo izbijanje Prvog svjetskog rata. Naročito se pritom ističe njegova podrška Austro-Ugarskoj nakon atentata na Franju Ferdinanda u Sarajevu. Naime, jedino je uz njemačku podršku Austro-Ugarska bila spremna objaviti rat na široj razini (njemačke vojne snage i njena industrija pružale su snažan oslonac pri eventualnom vođenju rata). S druge strane, kancelar von Bethmann Hollweg svojevremeno je želio Njemačku približiti Ujedinjenoj Kraljevini, no to mu nije uspjelo.

Tijekom Prvog svjetskog rata von Bethmann Hollweg bio je doduše i dalje kancelar, no u praksi je vodeću riječ u Njemačkoj imao glavni stožer njemačke vojske, koji je često provodio radikalniju politiku od one koju je von Bethmann Hollweg želio. Ostavku je konačno dao sredinom 1917. godine, dok je rat još uvijek trajao.


Zanimljivo je da je von Bethmann Hollweg 1919. zatražio od pobjedničkih sila da se njemu sudi umjesto njemačkom caru Vilimu (Wilhelmu) II. iz dinastije Hohenzollern. Dakako, taj je njegov zahtjev bio ignoriran. Ostatak života proveo je von Bethmann Hollweg u mirovini, a umro je od posljedica upale pluća točno na Novu godinu 1921. godine.

Komentari