Na današnji dan

Terry Fox završio svoj Maraton nade pretrčavši 5.373 kilometara s protezom – 1980.

Nakon suočavanja s karcinomom i amputacije noge Terry Fox odlučio je pretrčati Kanadu od jednog oceana do drugog. Trčanje s protezom nanosilo mu je bol, no bio je uporan. Nakon što je pretrčao 5.373 kilometara u 143 dana morao biti odvezen u bolnicu. 

Dana 1. rujna 1980. godine kanadski trkač Terry Fox završio je svoj Maraton nade. Taj je humanitarni maraton trčao je s protezom jer mu je jedna noga amputirana još 1977. godine zbog karcinoma (osteosarkoma). Do vremena kad je završio maraton uspio je skupiti 1,7 milijuna dolara u korist istraživanja i tretiranja karcinoma.

Prije nego je obolio od karcinoma Terry Fox je bio uspješan mladi sportaš. Nakon suočavanja s bolešću i amputacije noge odlučio je nastaviti s tjelesnim aktivnostima i uključiti se u borbu protiv raka. Odlučio je pretrčati Kanadu od jednog oceana do drugog. Iako mu je trčanje s protezom nanosilo bol Fox je bio uporan. Nakon što je pretrčao 5.373 kilometara u 143 dana morao je biti odvezen u bolnicu. Objavljeno je da se rak vratio i proširio na njegova pluća. Umro je već sljedeće godine, sa samo 22 godine.

Premda nikada nije uspio pretrčati cijelu Kanadu, u njegovo su ime do danas skupljene stotine milijuna dolara u korist borbe protiv raka. Već se tradicionalno u spomen na njega održavaju događaji zvani Terry Fox Runs.


Komentari