Na današnji dan

Teroristički bombaški napad u Oklahoma Cityju – 1995.

Glavni počinitelj – Timothy McVeigh – dovezao je pred zgradu na današnji dan ujutro kamion s približno 2.300 kilograma teškom eksplozivnom smjesom sastavljenom od dvokomponentnog eksploziva i velike količine umjetnog gnojiva. Zapalio je fitilje i udaljio se…

Dana 19. travnja 1995. godine dogodio se najteži teroristički napad u SAD-u prije rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovačkog centra. U Oklahoma Cityju teroristi su gotovo potpuno uništili zgradu federalne vlade u kojoj su se nalazili uredi američke socijalne službe, tajne službe, agencije za drogu i biroa za alkohol, duhan i oružje.

Glavni počinitelj – Timothy McVeigh – dovezao je pred zgradu na današnji dan ujutro kamion s približno 2.300 kilograma teškom eksplozivnom smjesom sastavljenom od dvokomponentnog eksploziva i velike količine umjetnog gnojiva. Zapalio je fitilje i udaljio se. 

Bomba je eksplodirala za nekoliko minuta. Eksplozija je bila tako snažna da je napravila krater promjera 9 metara, urušila cijelu jednu stranu vladine zgrade, oštetila 324 druge zgrade u krugu od 16 blokova i raznijela ili zapalila 86 automobila u okolici. Detonacija snage oko 3,0 po Richteru mogla se čuti i 89 kilometara daleko.

Ukupno je poginulo 168 ljudi, uključujući 19-ero djece ispod 6 godina. Ozlijeđeno je više od 680 ljudi, većinom od letećih komada rasprsnutog stakla. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na 652 milijuna dolara. Bombaš McVeigh uhićen je manje od sat i pol nakon eksplozije. Osuđen je na smrt i pogubljen smrtonosnom injekcijom 2001. godine.


Komentari