Na današnji dan

Teroristička organizacija Crni rujan otela Boeing 707 – 1972.

Izraelci su organizirali tajnu spasilačku akciju, sastavivši tim komandosa.

Osmog svibnja 1972. godine palestinska teroristička organizacija Crni rujan otela je zrakoplov tipa Boeing 707 na letu za Izrael. Radilo se o zrakoplovu belgijske kompanije Sabena, na letu iz Beča prema Tel Avivu, a otela ga je teroristička grupa sastavljena od četiri osobe: dva muškarca (Ali Taha Abu Snina i Abed al-Aziz Atrash) i dvije žene (Rima Tannous i Theresa Halsa). Svega dvadesetak minuta nakon polijetanja iz Beča teroristi su ušli u pilotsku kabinu zrakoplova i preuzeli ga. Naoružanje im se sastojalo od dviju ručnih bombi, dvaju pojasa eksploziva i ručnog vatrenog oružja.

U zrakoplovu je bila 101 osoba (od čega sedam članova posade). Teroristi su naložili pilotu da sleti u zračnu luku pokraj Tel Aviva. Kad je zrakoplov sletio, otmičari su zahtijevali oslobađanje 315 osuđenih palestinskih terorista zatočenih u Izraelu, uz prijetnju da će razoriti zrakoplov sa svim putnicima. Kapetan Boeinga Levy uspio je Izraelcima poslati kodiranu poruku o situaciji u zrakoplovu. Pregovore s teroristima vodili su tadašnji izraelski ministri obrane i transporta (Moshe Dayan i Shimon Peres).

Tijekom pregovora Izraelci su organizirali tajnu spasilačku akciju, sastavivši tim komandosa među kojima su bili Ehud Barak i Benjamin Netanyahu (obojica su kasnije postali izraelskim premijerima). Akciju su nazvali Operacija izotop. Sljedećeg dana komandosi su se približili zrakoplovu preobučeni u tehničare u bijelim kombinezonima. Uvjerivši otmičare da moraju izvršiti nužan popravak na hidrauličnom sustavu zrakoplova, ušli su njega i preuzeli kontrolu u svega dvije minute. Ubili su obojicu muških otmičara, a ženske su otmičarke uhitili. Nažalost, pri pucnjavi je pogođena i jedna putnica, 22-godišnja Miriam Anderson, koja je kasnije preminula. Svi ostali putnici i članovi posade preživjeli su, a nije bilo žrtava ni među komandosima.

piše: Dražen Krajcar

Komentari