Na današnji dan

Termonuklearna bomba potaknula prvu akciju Greenpeacea (1971.)

Crew of PHYLLIS CORMACK (also called "Greenpeace"). First Greenpeace trip to Amchitka Island to protest against USA nuclear testing. From left to right (top): Bob Hunter; Patrick Moore; Bob Cummings; Ben Metcalfe; Dave Birmingham, (bottom) Richard Fineberg; Lyle Thurston; Jim Bohlen; Terry Simons; Bill Darnell; John Cormack. NOTE: Hand-coloured version of original black and white photograph: GP019ID. Please use original version.

Najjači američki podzemni nuklearni test u povijesti izveden je 6. studenog 1971. godine. Detonirana je termonuklearna bomba snage 5 megatona, što odgovara eksploziji 5 milijardi kilograma klasičnog eksploziva TNT-a. Ta je bomba bila gotovo 400 puta jača od one bačene na Hirošimu 1945. godine.

Podzemna eksplozija izvedena je na otoku Amchitka jugozapadno od Aljaske. Riječ je o jednom od otoka u Aleutskom otočju, nedaleko od datumske granice na sjevernom dijelu Tihog oceana. 

Podzemni test izazvao je val nezadovoljstva u javnosti, pogotovo kod ljudi koji se bore za zaštitu prirode. Naime, postojao je strah da će tako snažna podzemna eksplozija imati posljedice na Zemljinu koru, uključujući teoretski moguće potrese i tsunamije.

Poznati pokret Greenpeace ima svoj korijen upravo u angažmanu oko pokušaja sprečavanja pokusa na Amchitki. Naime, za tu je priliku osnovan odbor Don’t Make a Wave, koji je kasnije prerastao u organizaciju Greenpeace. Taj odbor ipak nije uspio odgovoriti predsjednika Nixona od detonacije bombe.


Komentari