Na današnji dan

Tenk koji su sovjeti vozili po Mjesecu u doba slijetanja američkih astronauta – 1970.

Lunohod 1 vozio se po površini Mjeseca u doba kad su na njemu bile američke misije Apollo 14 i Apollo 15. Lunohod 1 bilo je prilično veliko vozilo u usporedbi s današnjim roverima koji se šalju npr. na Mars.

Dana 10. studenog 1970. godine lansirano je u svemir sovjetsko Mjesečevo vozilo Lunohod 1. Do Mjeseca je to vozilo dopremljeno svemirskom letjelicom Luna 17. Zanimljivo je da je Lunohod 1 bilo prvo daljinski upravljano svemirsko vozilo u povijesti koje se kretalo po površini nekog stranog svemirskog tijela.

Lunohod 1 meko je spušten na površinu Mjeseca spomenutom Lunom 17, i to u područje zvano More kiša (Mare Imbrium). Zanimljivo je da se po Mjesecu Lunohod 1 kretao samo tijekom Mjesečevog dana (u periodu kad Sunce obasjava površinu Mjeseca). Ukupno je tijekom svoje misije Lunohod 1 prešao oko 10.540 metara po Mjesecu, tijekom 322 dana.

Vrlo je zanimljivo da je SSSR lansirao Lunohod 1 upravo u doba kad je SAD provodio Apollo program slanja ljudi na Mjesec. Dapače, Lunohod 1 vozio se po površini Mjeseca u doba kad su na njemu bile američke misije Apollo 14 i Apollo 15. Štoviše, Apollo 15 čak i nije bio osobito daleko od Lunohoda 1 u vrijeme njegovog kretanja po Mjesecu.


Lunohod 1 bilo je prilično veliko vozilo u usporedbi s današnjim roverima koji se šalju npr. na Mars. Imao je masu od čak 840 kilograma i bio je visok oko 135 centimetara, što znači da mu je veličina bila slična automobilu. U jednom nagrađenom dokumentarnom filmu Lunohod je čak nazvan Tenkom na Mjesecu (Tank on the Moon).

Komentari